Saturday, February 21, 2009

Solar panels / Слънчеви панели

Вчера пристигнаха 2 палета със счупени слънчеви батерии, които бях поръчал от Калифорния.

Доста счупени се оказаха, но панелите са професионални и - за моя изненада - доста от тях показаха много добри параметри при директна слънчева светлина.

Ето ги: http://www.sunpowerflower.com/bobby/

http://www.sunpowerflower.com пък e сайтът на фирмата, която Теди си направи с идея да влезне в бизнеса. Аз му го хоствам в мометна и просто реших да сложа снимките там.

Този постинг пък би трябвало да се прихване от Гугъл като първият сайт в света, който ще сочи към http://www.sunpowerflower.com . Белким го индексират все пак.

Панелите дойдоха на малко над половин долар на ват и ще се опитаме да ги засилим на двойна или тройна цена. Не съм голям оптимист, ще видим какво ще се получи.

Вероятно ще се опитаме и да разработим някоя технология да сваляме PV елементите, повечето от които са всъщност здрави - само защитното термично стъкло е серопзно потрошено.

Цените на слънчевите панели падат сериозно от 2 месеца насам и аз очаквам тренда да продължи още поне няколко месеца. В условията на глобална криза няма причина да очакваме повишение на цените на каквото и да е освен вероятно храна, хазарт и църковни разходи.

No comments: